Mina sidor  |
Köpvillkor  |  Kundtjänst
 

0 varor

 

Kundtjänst: 010 - 490 6255

Kastrering av katter

Att kastrera sin katt kan kännas olustigt för kattägaren. Det finns dock vissa fördelar med kastrering både för dig och för din katt.

Okastrerad katt

När en okastrerad katt når könsmogen ålder, ca 6-10 månader, styrs katten av sexualdriften på ett annat sätt än kastrerade katter.

En könsmogen honkatt löper. Det kommer inget blod såsom hos hundar eftersom ägglossning bara sker vid parning. När en honkatt löper brukar det märkas på följande vis: jamar högt och mycket, blir ofta orolig, tappar aptiten och kan må allmänt dåligt. Löpningen pågår upp till en vecka och brukar ske ca 1 gång per månad under sommarhalvåret.

Hankatter som är okastrerade får en stark urindoft när de blir könsmogna. Denna urin använder de för att markera sitt revir, både inom- och utomhus. Är hankatten utegående finns det stor risk för att den hamnar i slagsmål med andra katter och att den försvinner under långa perioder.

Katter är generellt sett egensinniga djur som vill gå sin egen väg. Detta är extra sant beträffande okastrerade katter.


Fördelar med kastrering

Kastrerade katter blir oftast mer tillgivna, jämnare i humöret och mår generellt sett bättre än okastrerade katter. De kommer också att vara mer i hemmet och inte försvinna iväg långa perioder.

Med en kastrerad honkatt slipper du risken att få en oönskad kull kattungar. En kastrerad honkatt kan inte få cancer i äggstockarna eftersom dessa tas bort vid kastrering. Risken för livmodercancer minskar vid kastrering. P-piller kan också användas för honkatter med det ger ökad risk för cancer och andra negativa biverkningar, därför rekommenderas kastrering före p-piller.

Minskad risk för slagsmål och mindre urinskvättning är fördelar med att kastrera sin hankatt. En kastrerad hankatt bidrar inte till okontrollerad dräktighet. Okontrollerad dräktighet är ett stort problem som bidrar till att öka antalet hemlösa katter i samhället.


Kastrering av honkatt

Vid kastrering av honkatter tar man bort äggstockarna och en del av livmodern. Katten är sövd under operationen, ett snitt görs i buken, detta sys sedan igen och stygnen tas bort efter 10 dagar. Under denna period ska katten ha skyddskrage och enbart vistas inomhus. Det är en myt att honkatter måste ha fått sin första kull kattungar innan den kan kastreras, detta stämmer inte.


Kastrering av hankatt

Även hankatter sövs ofta vid kastrering, men det kan också räcka att ge lugnande medel och lokalbedöva. Kattens testiklar tas bort genom att göra två små hål i pungen. Inga stygn behövs efteråt och såret brukar läka på 5 dagar. Oftast behövs ingen krage.


Efter kastrering

En nackdel med kastrering är att katter tenderar att bli överviktiga efter kastrering. Kastreringen innebär förändringar i hormonbalansen hos katten vilket dels leder till minskad ämnesomsättningen och dels till ökat ätande. Om du som ägare inte tänker på detta riskerar din katt att bli överviktig och få de följdsjukdomar som kommer av övervikt. För att undvika att katten blir överviktig bör man ge ett foder med högre proteinhalt (lägre mängd fett och kolhydrater) eftersom det inte stimulerar aptiten på samma sätt och innehåller mindre energi än foder som har högre halt av fett.

Om du upplever att din katt går upp i vikt efter kastrering, kom in till oss på Grizzly så hjälper vi dig att hitta rätt foder för din katt.