Mina sidor  |
Köpvillkor  |  Kundtjänst
 

0 varor

 

Kundtjänst: 010 - 490 6255

Rädsla för raketer och smällare

Det är vanligt att hundar utvecklar fobier mot skarpa ljud och upplevelser i samband med dessa. Till skillnad från inlärda rädslor, som mildras när hunden lär sig att det inte är farligt, utvecklas dessa fobier snabbt och blir ofta värre med tiden. Den ångest som upplevs vid en fobi-attack är mycket obehaglig för hunden.

Fobi-behandling och träning tar tid

Som vid alla psykiska lidanden är den bästa behandlingen att försöka bota grundorsaken till ångesten, själva fobin. Detta bör göras i samråd med en hundtränare/psykolog som är utbildad för och van att handskas med fobipatienter. Ibland kan medicinering som föreskrivs av veterinär underlätta eller krävas för att resultat skall uppnås. Fobi-behandling tar tid, den måste planeras och genomföras många månader innan tex. nyårsraketerna. Är en korrekt fobi-behandling ej möjlig återstår bara att försöka lindra lidandet för hunden.

Inspelningar av raket- och smällarljud kan användas för träning hemma. Det är mycket viktigt att man då följer instruktionerna. Man börjar med att spela skivan på mycket svag volym för att öka stegvis.

Dofthormoner och kosttillskott

DAP är en feromon, ett dofthormon som ger hunden signaler om lugn och avstressning. Tre hundar av fyra blir inte alls så rädda av smällandet om DAP används. Feromonerna finns i form av ett halsband, det kan också utsöndras i luften via en avgivare och skall sättas in minst en vecka innan skjutandet börjar. DAP kan du köpa hos Grizzly, din veterinär eller på Apoteket.

Som alternativ till feromoner finns olika kosttillskott med lugnande effekt, hos Grizzly hittar du Serene-UM, som är ett naturligt kosttillskott och innehåller en speciell blandning av vitaminer, mineraler och aminosyror med lugnande effekt. Bygger på zinkcitrat som finns naturligt i modersmjölken hos hund och katt. För bästa resultat rekommenderas att börja med tabletterna 3 till 4 dagar innan aktivitet.

Lindra hundens oro

Reagerar hunden kraftigt på skott eller smällar bör man helst försöka vara hos sin hund på en så lugn plats som möjligt. Synintryck kan begränsas genom mörkläggning av fönster och full belysning i rummet, lugnt ljud genom musik/radio. (Vissa hundar kan tolerera proppar av bomull i öronen). Bygg gärna en ljuddämpad, mörk mysig koja som ger trygghet.

Förstärk inte rädslan genom att ”trösta”, men bestraffa inte heller – utan uppträd lugnt och försök om möjligt engagera hunden i en rolig lek. Försök vara ett föredöme, lugn glad och orädd.

Är dessa råd otillräckliga, eller ej praktiskt genomförbara kan eventuellt lugnande tabletter dämpa hundens reaktioner. Det finns både tabletter som bara ges för en kväll eller två och andra, ångestdämpande mediciner som tas under längre tid. Dessa mediciner förskrivs av veterinär i samband med besök.