Mina sidor  |
Köpvillkor  |  Kundtjänst
 

0 varor

 

Kundtjänst: 010 - 490 6255

Hund i bil
Att hunden ska följa med på bilresan är en självklarhet för många. Man bör dock inte glömma bort att göra resan så säker som möjligt för både hund och övriga familjemedlemmar. Lagen ställer också vissa krav på hur en hund ska tranporteras i bil. Nedan följer en del tips och råd för att göra bilresan med din bästa vän så bra som möjligt.

Först och främst, en lös hund i bilen är livsfarlig vid en krock. Inte bara hänger hundens liv löst vid en krock, medpassagerarna kan skadas rejält av en hund som flyger fram vid en kollission.

- En jack russel som väger 6kg får en kraft motsvarande nästan 800kg vid en krock i 90km/tim.
- En schäfer på 30kg får en kraft motsvarande 1200kg redan vid 50km/tim, vid 90km/tim är kraften nästan 4 ton.

Att ha hunden lös i bilen är därför ingen bra idé. Att ha en bur i bagageutrymmet är ett sätt att undvika att ha hunden lös. En annan fördel med bur är att du kan lämna bilen öppen för ventilation en varm sommardag utan att hunden smiter ut. Hundar som transporteras i bilbur har enligt lag rätt till vissa minimått på buren. Måtten beror på storleken på hunden. Klicka här för att läsa mer om lagen.

Nackdelen med en bur i bagageutrymmet är dels att buren riskerar skada medpassagerare vid en kraftig krock och dels att eventuell packning i bagageutrymmet kan krossa buren om den inte är av extra stark konstruktion. Sådana burar kostar ett par tusenlappar men det kan vara väl värt pengarna om olyckan är framme. Tänk också på att bakdelen av bilen är konstruerad för att vara deformationszon vid en kollission bakifrån. Hundburen kan antingen lätt krossas vid en bakifrånkollission (om buren inte är stark nog) eller döda passagerare i baksätet (om den är för kraftig).

Ett alternativ till bur är bilsele till hunden och att hunden får en plats i baksätet. En bilsele är utformad för hunden och sätts fast i säkerhetsbältet. På så sitter hunden fast som övriga passagerare vid en krock. Se till att ha gott om utrymme mellan hunden och sätet framför för att hindra att hunden kraschar in i sätet innan säkerhetsbältet sätter stopp.

Det finns många olika aspekter som påverkar säkerheten i bilen. Ovanstående är ett försök att ge lite vägledning men det är du själv som måste bedömma vad som är säkrast för dig och din hund.

Hos Grizzly hittar du både bilburar och bilselar som de på bilderna. Kör försiktigt!