Mina sidor  |
Köpvillkor  |  Kundtjänst
 

0 varor

 

Kundtjänst: 010 - 490 6255

Hälsa: tandproblem
Tandproblem hos hundar är vanligt och kan få allvarliga konsekvenser. Som tur är finns det mycket du som hundägare kan göra för att se till att din hunds tänder förblir friska och välmående.

Tandproblem
Tandproblem hos hundar bildas på liknande sätt som för människor. Bakterier sätter sig i beläggningar på tänderna. Om inte tänderna rengörs blir bakteriebeläggningarna förkalkade och början till tandproblemet har börjat. Därefter förstörs tandköttet av bakterierna och går problemet långt så angrips käkbenet vilket i sin tur leder till tandlossning i slutändan.

Tandproblem kan lätt upptäckas. Svullet och rött tandkött som lätt börjar blöda är ett tydligt tecken. Illaluktande mun är en annan signal och det är ofta detta som får ägaren att ta sin hund till veterinären eftersom det blir uppenbart att något inte står rätt till i hundens mun.

På samma sätt som vi människor lider av tandvärk eller andra smärtor i munnen får hunden samma obehag av tandproblem. När en hund varit hos veterinären och fått en angripen tand utdragen brukar man genast kunna märka hur hunden blir gladare och piggare. Tandproblem påverkar verkligen din hunds välbefinnande! Dessutom kan infektion i munnen sprida sig till andra organ, detta är särskilt allvarligt för hundar med hjärtproblem.

Hur undviker man problemet?
Vi människor är måna om att ha friska och fina tänder. På samma sätt borde vi vara noga med att våra hundars tänder mår bra och sköts på rätt sätt. Det finns ett antal saker du som hundägare kan göra för att undvika tandproblem hos din hund.

- Borsta tänderna. Börja tidigt redan i valpstadiet för att vänja din hund. Se till att ha hundtandkräm som inte innehåller blekmedel.
- Tuggben eller andra tuggsaker är bra för att rensa tänderna från beläggningar.
- Rätt foder. Se till att din hund äter ett foder av hög kvalitet. Ge gärna fodret torrt, då får hunden jobba mer med tänderna och mindre beläggning fastnar.
- Plaque Off Animal är ett algbaserat naturpreparat med vetenskapligt bevisad förebyggande effekt på plack och tandsten för hundar.

Var uppmärksam
Var uppmärksam på din hunds tandhälsa. Att upptäcka tandproblem i tid spar både lidande för hunden och minskar dina veterinärkostnader. Ta alltid kontakt med en veterinär om problem eller sjukdom uppstår. Tänk på att små hundraser är särskilt drabbade av tandproblem eftersom deras tänder ofta sitter tätare, var därför extra uppmärksam om du har en hund av mindre storlek.