Mina sidor  |
Köpvillkor  |  Kundtjänst
 

0 varor

 

Kundtjänst: 010 - 490 6255

Hälsa: överviktiga hundar

Mellan 25-30% av alla hundar i Sverige lider av övervikt. Den långsiktiga trenden pekar uppåt, problemet blir allt vanligare. Liksom hos människor kan övervikt hos hunden leda till en rad olika problem och sjukdomar.

Vad är övervikt?

Det finns ingen fast viktgräns som avgör när en hund är överviktig. Övervikt inträffar när vikten överstiger intervallet för normalvikt och detta avgörs dels genom att väga hunden men också att genom att klämma på hunden för att undersöka fett och muskelmassa. Allvarligare form av övervikt kallas för fetma och den gränsen går när vikten hos hunden överstiger 15 procent mer än sin normalvikt.

Varför blir hundar överviktiga?

Orsaken till övervikt hos hundar är samma som hos människor, det handlar främst om fel kost och för lite motion. Eftersom det är husse och matte som är den avgörande faktorn både för hundens kosthållning och för daglig motion så är det hundens ägare som är ansvarig för att hunden håller en hälsosam vikt. Det är särskilt viktigt att vara observant på kastrerade hundar eftersom kastrering ofta leder till minskad ämnesomsättning och ökad aptit. Vissa hormonpåverkande sjukdomar kan också leda till övervikt.

Hur vet jag om min hund är överviktig?

Ett tecken på övervikt hos din hund är att du inte kan känna revbenen tydligt. Överviktiga hundar orkar mindre och blir lättare andfådda. Är du osäker kan du vända dig till en veterinärklinik eller besöka någon av Grizzlys butiker. I alla butiker utom i Väla Centrum har vi särskilt konstruerade vågar för hundar och katter. Personalen ger dig vägledning och råd för att komma till rätta med problemet.

Vad är problemet med övervikt?

Överviktiga hundar drabbas av liknande problem som överviktiga människor. Ledproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och problem med hud och päls är några av överviktens biverkningar. Dessutom leder övervikt till ett sämre liv för hunden. Din hund orkar inte röra på sig såsom normalviktiga hundar gör, den får det svårare på sommaren eftersom övervikt försämrar värmeregleringen. Din tid tillsammans med din hund riskerar också att bli kortare eftersom överviktiga hundar har en kortare förväntad livslängd.

Vad ska man göra för att undvika övervikt?

Övervikt har oftast har sin orsak i felaktig kost och för lite motion. Det viktigaste man kan göra för att undvika övervikt är därför dels att ge sin hund ett bra foder med bra råvaror och rätt sammansättning av protein, fett och kolhydrater för hunden och dels att se till att den får sitt behov av motion tillgodosett. Om du vill läsa mer om näringslära så har foderproducenten Royal Canin mer information, klicka här.

Vad gör man för att få en överviktig hund att gå ned i vikt?

Även här hittas lösningen i rätt kost och motion. Hos Grizzly hittar du specialanpassade viktminskningsfoder och du får även hjälp med att kontinuerligt väga din hund för att se att det går åt rätt håll. Kortfattat så är kostrådet för överviktiga hundar ett hundfoder som innehåller mindre fett än normalt men som ändå tillgodoser behovet av essentiella fettsyror. Kolhydraterna ska vara sådana att de ger en jämn blodsockernivå och därför är vete, majs eller korn att rekommendera. Ett högre proteininnehåll ger en bättre mättnadskänsla samtidigt som muskelmassan bevaras under viktminskningen.